Μπότοξ, υαλουρονικό, μεσοθεραπεία και άλλες μη χειρουργικές επιλογές για νεανικότερη εικόνα…έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και χρόνια χάρη στο άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα και την άμεση επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες που εξασφαλίζουν.
Ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, παρουσιάζει τη συμβολή των μη επεμβατικών τεχνικών στην αντιγήρανση, τους παράγοντες που θα μας οδηγήσουν σε μια ασφαλή, άρτια, επιτυχημένη μη χειρουργική εφαρμογή και τα οφέλη των ενέσιμων υλικών τελευταίας γενιάς.
Μπορούν οι μη επεμβατικές τεχνικές να καθυστερήσουν τη γήρανση;
Τα τελευταία χρόνια έχουμε μελετήσει εντατικά τη διαδικασία της γήρανσης και έχουμε κατανοήσει ότι πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων και όχι για μια απλή πτώση των ιστών. Οι μη επεμβατικές τεχνικές μπορούν να καθυστερήσουν τα σημάδια αλλά και αυτή καθαυτή τη διαδικασία της γήρανσης. Υπάρχουν τεχνικές όπως το PRP (Platelet Rich Plasma) ή η απομόνωση βλαστοκυττάρων που ενεργοποιούν μηχανισμούς επανόρθωσης και επιβραδύνουν τη γήρανση στην κυριολεξία. Όμως και πιο απλές τεχνικές, όπως ένα απλό υαλουρονικό, για παράδειγμα, που αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη εκδήλωση της γήρανσης που είναι η απώλεια όγκου.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μη επεμβατικές τεχνικές μπορούν ακόμα και να υποκαταστήσουν μια πλαστική επέμβαση;
Παλαιότερα ακόμη και για μικρά αισθητικά προβλήματα, όπως ένας μικρός ύβος στη ράχη της μύτης, ήταν μονόδρομος η χειρουργική επέμβαση. Σήμερα μπορούμε παίζοντας με τους όγκους και τις σκιάσεις του φωτός να καμουφλάρουμε τέτοιου είδους προβλήματα με τη χρήση ενέσιμων προϊόντων. Επιπλέον η μεγάλη πρόοδος στον τομέα των λέιζερ μας έχει δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ποιότητα και τη χροιά του δέρματος που ακόμη και μια επέμβαση δεν θα μπορούσε να επιτύχει.
Τι χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας για μια ασφαλή, άρτια και επιτυχημένη μη χειρουργική εφαρμογή;
Ίσως η πιο σημαντική λέξη να είναι η εμπιστοσύνη στον γιατρό που εκτελεί την εφαρμογή. Πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία γιατί επιπλοκές ακόμη και των ενέσιμων προϊόντων μπορεί να είναι καταστροφικές. Είναι αυτονόητο ότι τα προϊόντα πρέπει να είναι εγκεκριμένα και πιστοποιημένα. Αυτό ίσως σημαίνει και μια υψηλότερη τιμή. Το πλέον σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να επιλέγουμε με πρώτο και μόνο κριτήριο την τιμή γιατί έτσι γινόμαστε πολλές φορές συμμέτοχοι στην εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.
Υπάρχουν κίνδυνοι από την «κατάχρηση» των ενέσιμων εφαρμογών, π.χ. την πολύ συχνή επανάληψη του μπότοξ; Ποια είναι τα όρια που θέτετε ως πλαστικός χειρουργός;
Όπως και με κάθε κατάχρηση έτσι και με τα ενέσιμα προϊόντα οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Για παράδειγμα, η κατάχρηση των τοξινών (μπότοξ κλπ.) μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία αντισωμάτων ή ολική ατροφία των μυών. Η κατάχρηση χημικών πίλινγκ ή λέιζερ μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση του δέρματος κλπ. Τα όρια σε κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένα γι’αυτό και δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε, απλά να προτρέψουμε να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού που εμπιστεύεστε.
Ποια είναι η φιλοσοφία σας για τις υπερβολές, ειδικά όσον αφορά μικρές ηλικίες; (π.χ. διογκωμένα χείλη ακόμα και σε ανήλικες).
Πολύ συχνά κόσμος σχολιάζει τις υπερβολές. Όμως η οποιαδήποτε υπερβολή είναι ένα προσωπικό ζήτημα και σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν δημιουργεί κάποιο κίνδυνο στην υγεία, δεν έχει αντικειμενικά κριτήρια. Θέλω να πω ότι η «υπερβολή» για ένα άτομο είναι το «φυσιολογικό» για κάποιο άλλο. Ακόμη και οι γιατροί διαφορετικών περιοχών π.χ. λατινικής Αμερικής σε σχέση με Ευρώπη, διαφωνούν στο τι είναι πολύ ή λίγο, μεγάλο ή μικρό. Φυσικά πολλές φορές και εγώ και συνάδελφοι έχουμε βρεθεί στη θέση να διαφωνήσουμε με κάποιον υποψήφιο, όμως θα βρεθεί κάποιος άλλος γιατρός να το κάνει απλά και μόνο επειδή θα έχει άλλο αισθητικό κριτήριο. Το ιπποκρατικό «ωφελέειν ή μη βλάπτειν» να είναι το ιατρικό μας όριο.
Τι μας υπόσχονται τα ενέσιμα υλικά τελευταίας γενιάς; Ποια είναι τα οφέλη τους σε επίπεδο αισθητικού αποτελέσματος, φυσικότητας, διάρκειας;
Οι τελευταίες γενιές των ενεσίμων είναι σαφώς όλο και πιο ασφαλείς για τον οργανισμό μας και τα προϊόντα αποκτούν ειδικές προδιαγραφές για τη χρήση σε όλα σχεδόν τα σημεία του σώματος. Τα καινούρια υλικά έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα σε περιοχές με μεγάλη κινητικότητα, όπως για παράδειγμα τα χείλη, δίνοντας ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει για τους μαύρους κύκλους ή ακόμη και για τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για να τονίσουμε κάποιο μέρος του σώματος, όπως είναι οι γλουτοί. Τα προϊόντα που βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο κλινικών δοκιμών υπόσχονται ολική ανάπλαση ιστών που έχουν φθορά λόγω γήρατος ή και τραύματος.
Πηγή : αισθητικήχειρουργική.com